Teremtésvédelem

A „Teremtett világ” programjai a tanévben

„Áldott légy, Uram, földanya-nővérünkért, ki fenntart és ellát minket,
gyümölcsöket terem, színes virágokat és füvet.”

Assisi Szent Ferenc
Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű, az Isten által teremtett világ
gondozásáról szóló enciklikája szellemében 2017. március 25-ét, Gyümölcsoltó
Boldogasszony ünnepét Egyházmegyei Teremtésvédelmi Nappá nyilvánította
Dr. Ternyák Csaba érsek atya. A 2017/2018-as tanévben pedig kiemelt
figyelmet kell fordítania minden egyházmegyei iskolának a teremtett világ
védelmére.
Iskolánk, a Gyöngyössolymosi Nagy Gyula Katolikus Általános Iskola és
Alapfokú Művészeti Iskola nyílt szívvel és lelkesen csatlakozott a felhíváshoz,
hiszen a természet szeretete és rendszeres védelme eddig is része volt iskolánk
életének.

 

IDŐ TERVEZETT PROGRAM A PROGRAM TARTALMA
IX. hónap Mátra takarító túra  

A Kékes Turista egyesület kezdeményezéséhez csatlakozva iskolánk tanulói, tanárai és a szülők szeptemberben egy szombati napon Mátra takarító túrán vesznek részt.

 

IX. hónap Hulladékgyűjtés Papírhulladék gyűjtését kezdeményezi minden évben az iskolai Diákönkormányzat. A környezet szépítése mellett a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára a környezetterhelés csökkentésére is felhívjuk a figyelmet.
X. hónap Iskola udvarának szépítése Októberben az SZMK szervezésében az iskola udvara megújul. Növényeket ültetnek, fűmagot vetnek, padokat helyeznek el az udvaron. A munkában szülők, gyermekek és az iskola dolgozói is részt vesznek.
X. hónap Erdei iskola Október végén a 7. évfolyamosaink erdei iskolában töltenek 3 napot (Sástón, a Mátrában). A túratábor célja a Mátra állat és növényvilágának megismerése, a teremtett világgal való helyszíni találkozás.
XI. hónap Egészségnevelési projekthét Novemberben egészségnevelési projekthét valósul meg. Az egész heti programsorozat keretén belül az emberi test, az egészséges táplálkozás, a gyógynövények szerepe a mindennapjainkban, az egészség, mint érték, a sport egészségmegőrző szerepe jelenik meg.
XII. hónap Karácsonyi jótékonysági vásár A szülők/tanárok és a kézműves szakkör tagjai felnőtt vezetőjükkel saját készítésű ajándékok eladásával támogatják közösségünk rászoruló tagjait.
II. hónap Művészeti iskola féléves kiállítása Művészeti iskolánk féléves kiállításának témája „A teremtett világ” Az elkészült alkotásokat a művelődési ház nagytermében, ünnepélyes megnyitót követően tekinthetik meg a szülők, pedagógusok és az iskola tanulói.
III. hónap Víz napja Teremtett világunk fontos eleme a víz. Megőrzésének fontosságáról különböző fórumokon (faliújság, iskolarádió, rejtvények, vetélkedő) ejtünk szót.
III. hónap Gyümölcsoltó Boldogasszony Teremtésvédelmi nap A falu, az iskola környékének takarításában a teljes iskolaközösség és a szülők is részt vesznek.

A szülői munkaközösség által készített udvari padok elhelyezése.

IV. hónap Föld napja Föld napi rendezvénysorozatunk a teremtett világ védelmére hívja fel a tanulók figyelmét. Szelektív hulladékgyűjtés, újrahasznosítható tárgyak felhasználásával tárgyak készítése, vetélkedő, virágültetés alkotja a programokat.
V. hónap Udvarszépítés Az iskola szülői munkaközössége a kihelyezett udvari padok köré virágot ültetnek, udvart szépítenek.
VI. hónap Erdei iskola – kenutábor a Tisza-tónál Június elején 5. évfolyamosaink erdei iskolában töltenek 3 napot a Tisza-tónál. a kenutábor célja a Tisza-tó élővilágának megismerése, kenuzási alapismeretek.
VI. hónap Tanulmányi kirándulások

Évfolyamonként meghatározott úti céllal szülőföldünk értékeinek irányított megismerése az egy napos kirándulás célja.

Az iskola udvarának szépítése.

Levendulák az iskola udvarán.

Virágokkal és padokkal és szépül az iskola udvara.

Mátra takarító túra – 2017. október 7.

Mátra takarító túra – 2018. október 7.

Egészségnevelési hét 2017. november

Egészségnevelési hét – 2017. november

Művészeti iskola kiállítása a teremtésvédelem jegyében.

Föld napja 2018.

Föld napja 2018.

Föld napja 2018.

 

 

 

Scroll to Top