Határtalanul! – tanulmányi kirándulás hetedikeseknek

 

A két hetedik osztály május 22-től 25-ig Szlovákiában járt a „Határtalanul” nevű program keretében. A Szepesség kiemelt helyszínein jártunk. Kirándultunk a vadregényes Szlovák Paradicsom Nemzeti Parkban. Ellátogattunk Lőcsére, a régió egyik legszebb városába, és láttuk Közép-Európa legnagyobb erődjét, Szepes várát. Késmárkon Thököly Imre, Kassán pedig II. Rákóczi Ferenc mauzóleumában tisztelegtünk a két nagy fejedelem sírjánál. Meglátogattunk egy magyar iskolát, ahol diákokkal ismerkedtünk és bemutattuk településünket.

  1. nap: 2023.05.22, hétfő

 Kassára utaztunk, ahol  megtekintettük a rodostói házat, amely a nagyságos fejedelem törökföldi emigrációjának állít emléket. II. Rákóczi Ferenc lenyűgöző egészalakos bronzszobra a Hóhér-bástya udvarán díszeleg. Megkoszorúztuk II. Rákóczi Ferenc szarkofágját is a Szent Erzsébet dómban.

 Belvárosi sétánk során megcsodáltluk az Orbán-tornyot, valamint a Lőcsei házat, amely Kassa legrégebbi polgárháza. A Szepesi várral szemben fekvő dombon áll Szepeshely vallási települése. Az egykor nagyhatalmú, „Felvidék Vatikánjának” nevezett Szepesi Káptalan területén sétáltunk. Felkerestük a püspöki rezidencia barokk stílusú díszkertjét is a szépen felújított óratorony felől. Láttuk a 18. századi kanonoksort, a püspöki palotát és a hatalmas, kéttornyos, háromhajós késő román stílusú, 13. században épült Szent Márton székesegyházat. A szabadságharc során kuruc kézre kerülő Szepes várát – Szapolyai János király szülőhelyét jártuk körbe.

Szepesváralján, a szepesi káptalan fürdőhelye mellett találunk egy különleges természeti értéket, az Őszszakáll savanyúvizes forrást, mely a barokk Szent Kereszt kápolna közelében buzog.Sétáltunk a kápolna környékén.

  1. nap: 2023.05.23, kedd

Túra a Felső-Magyarországi Paradicsomban, a Dobsinai jégbarlanghoz. Délután a régi lőcsei városháza épületében a  Szepesi Múzeumot tekintettük meg. Lőcse városa felett a Mária-hegyen az egyik legnagyobb keresztény zarándokhelyet néztük meg. A templom alatti rétről a Szepesség lenyűgöző panorámája tárult elénk. Ezután egy sétát tettünk a Szepesség egyik legnagyobb városában, Iglón. Megnéztük a 18. századi városházát, a Provinciális ház és a szecessziós színház épületét is.

  1. nap: 2023.05.24, szerda

 Késmárkon a Thököly várhoz érkeztünk.Megkoszorúztuk  Thököly Imre bronz lovasszobrát . Elsétáltunk a belvároson keresztül az evangélikus templomhoz,ahol szintén megkoszorúztuk II. Rákóczi Ferenc nevelőapjának, gróf Thököly Imrének a szarkofágját. Meglátogatjuk az UNESCO Világörökség részét képező cipszer fatemplomot is.

Megmásztuk és végigjártuk Ólubló várát, A vár tövében látható skanzen a gorál-német-szlovák népi építészetével ismerkedtünk meg.

A Dunajec-folyó partján fekvő Vöröskolostort tekinttük meg , amely a kamalduli szerzetesek otthona volt. A nap végén A Dunajecen gorál tutajokon tettünk festői túrát, a tajtékzó hullámokból kiemelkedő sziklák és a zöld fenyvesek között.

  1. nap: 2023.05.25, csütörtök

Látogatást tettünk a rozsnyói Fábry Zoltán Óvoda, Alapiskola és Szakközépiskolában, ahol bemutattuk az iskolánkat és településünket. Átadtuk ajándékainkat és egy sétán keresztül bemutatták az iskola jellegzetességeit. Beszélgettünk a gyerekekkel.

Ezután felsétáltunk a kálváriadombra, ahonnan elénk tárult a Sajó-völgy panorámája. A város központjában tettünk egy sétát és felmentünk a főtér közepén álló Őrtoronyba is.Hazafelé megálltunk  és megtekintettük a Beretkei skanzent és tájházat.

Scroll to Top