Határtalanul tábor

1.nap

 

Reggel 7:30 indultunk a nagy iskola elől Horvátországba. Az oda út is egy élmény, hiszen mindenki jól érezte magát a több mint 5 órás úton. Az első megállónk a Kopácsi rét volt. Ott megnéztük az ottani nemzeti parkot. A buszból kiszállva szokatlanul meleg volt. Legalább 30 fok volt. Nagyon sokat sétáltunk, rengeteg békát is láttunk. A következő megállónk Eszéken volt. Ott megnéztük a város egyik legszebb és egyben a legnagyobb templomát is. Nagyon gyönyörű volt. Ez után volt egy 45 perces szabad programunk, ahol megismerkedhettünk a „Horvát Spar”-ral. Eszéken még megnéztünk egy tank szobrot. Ennek a szobornak a története nagyon érdekes volt. Innen a szállásra mentünk ahol megvacsoráztunk. Este mindenki elfoglalta a saját szobáját az alvó társaival.

Az első nap nagyon jó volt.

 

 

2.nap

 

A második napon korán keltünk. Reggeli után az első megállónk Várdarócon volt. Egy régi iskolát néztünk meg ahol beszéltek a tanításról illetve a régi szokásokról és a kakas ütésről. Nagyon érdekes volt mindez. A következő megállónk Újlakon volt. Ott megnéztük a várat illetve a templomot. A várból a kilátás valami csodálatos volt. A várban megnéztünk egy múzeumot, amiben a régi kultúrához kapcsolódó eszközök illetve egy-két harci eszköz is volt. A következő megállónk a Vukovári víztorony volt, illetve a kórház. A víztornyot az eredeti, lebombázott állapotában hagyták meg. Ez nagyon érdekes volt, viszont ami ezután következett… A kórházban levetítettek nekünk egy kisfilmet az akkori háborús helyzetről. A film után lementünk a kórház alá ahol meghagyták az akkori helyzetet. Nagyon ijesztő volt azt látni, hogy akkor a háborúban milyen körülmények között éltek az emberek. Szerintem ez tetszett a legjobban mindenkinek. A második nap utolsó megállója Ovcsarán volt. Ott egy emlékművet néztünk meg, amit a háborúban elhunyt katonáknak állítottak föl.

A szállásra visszaérve megvacsoráztunk. Ezután a focipályára is kimentünk játszani.

Összegezve ez a nap is nagyon jól telt.

 

3.nap

 

Az utolsó nap első megállója Diakováron volt, ahol megnéztük a templomot, illetve a lipicai ménest. Az idegenvezető elmesélte, hogy miről nevezték el a horvát pénzeket. A második megállónk Nekcse volt. Itt megebédeltünk és szórakoztunk a játszótéren. A nap utolsó megállója Valpó volt. Ott megnéztünk egy várat illetve a benne lévő múzeumot. Ezután indultunk haza. A hazaút is nagyon szórakoztató volt.

Nagyon kár, hogy csak 3 napot tölthettünk Horvátországban. Ez a kirándulás jól összehozta a két osztályt. Ez a három nap nagyon izgalmasan és tartalmasan telt. Nagyon jó volt!

Köszönjük a lehetőséget!

indulás,határ:

Települések:

Kopácsi rét:

Eszék:

Várdaróc:

Újlak:

Vukovár:

Ovcsara:

mde

Pélmonostor:

Diakovár:

Idandor:

Nekcse:

Valpo:

rbt