Határtalanul 2022

 

 

 

 

 

 

 

HATÁRTALANUL TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS –  HAT-KP-1-2021/1-001001

Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek – Természeti értékek és magyar emlékek, valamint a délszláv háború emlékezete Horvátországban

 

 

1.nap

Reggel 7:30 indultunk a nagy iskola elől Horvátországba. Az oda út is egy élmény, hiszen mindenki jól érezte magát a több mint 5 órás úton. Az első megállónk a Kopácsi rét volt. Ott megnéztük az ottani nemzeti parkot. A buszból kiszállva szokatlanul meleg volt, legalább 30 fok. Nagyon sokat sétáltunk, rengeteg békát is láttunk. A következő megállónk Eszék volt, ahol meglátogattuk a várat, annak főterét, valamint a Szentháromság szobrot is. Megnéztük a város egyik legszebb és egyben a legnagyobb templomát a Szent Péter és Pál nagytemplomot. Nagyon gyönyörű volt. Ezután volt 45 perc szabad programunk. Eszéken még megnéztünk egy tank szobrot. Ennek a szobornak a története igen érdekes. Innen a szállásra mentünk ahol megvacsoráztunk. Este mindenki elfoglalta a saját szobáját az alvó társaival.

Az első nap nagyon jó volt.

 

 

2.nap

A második napon korán keltünk. Reggeli után az első megállónk Várdarócon volt. Egy régi iskolát néztünk meg ahol beszéltek a tanításról illetve a régi szokásokról és a kakas ütésről. Itt kipróbálhattunk régi játékokat is.  A következő helyszín Újlak volt. Ott megnéztük a várat illetve a templomot. A várból a kilátás valami csodálatos volt. A várban megnéztünk egy múzeumot, amiben a régi kultúrához kapcsolódó eszközök illetve egy-két harci eszköz is volt. A következő megállónk a Vukovári víztorony volt, illetve a kórház. A víztornyot az eredeti, lebombázott állapotában hagyták meg. Ez nagyon érdekes volt, viszont ami ezután következett… A kórházban levetítettek nekünk egy kisfilmet az akkori háborús helyzetről. A film után lementünk a kórház alagsorába, ahol a háború alatt maga a kórház működött. Nagyon ijesztő volt azt látni, hogy milyen körülmények között éltek az emberek. Szerintem ez tetszett a legjobban mindenkinek. A második nap utolsó megállója Ovcsarán volt, ahol egy emlékművet néztünk meg, amit a háborúban elhunyt katonáknak állítottak.

A szállásra visszaérve megvacsoráztunk. Ezután a helyi iskola magyar tanulóival találkoztunk, majd rövid ismerkedés után egy barátságos focimeccsel zártuk a napot.

 

3.nap

Az utolsó nap első megállója Diakováron volt, ahol megnéztük a templomot, illetve a lipicai ménest. Az idegenvezető elmesélte, hogy miről nevezték el a horvát pénzeket. A második megállónk Nekcse volt. Itt megebédeltünk és szórakoztunk a játszótéren. A nap utolsó megállója Valpó volt. Ott megnéztük a várat illetve a benne lévő múzeumot. Az idegenvezető elmesélt egy izgalmas történetet, mely szerint kincs van elrejtve a vár falain belül. Csak az találhatja meg a kincset, akinek a vár egykori asszonyának szelleme megjelenik és elmondja a kincs lelőhelyét. Ezután indultunk haza. A hazaút is nagyon szórakoztató volt.

Nagyon kár, hogy csak 3 napot tölthettünk Horvátországban. Ez a kirándulás jól összehozta a két osztályt. Ez a három nap nagyon izgalmasan és tartalmasan telt. 

Köszönjük a lehetőséget!

indulás,határ:

Települések:

Kopácsi rét:

Eszék:

Várdaróc:

Újlak:

Vukovár:

Ovcsara:

mde

Pélmonostor:

Diakovár:

Idandor:

Nekcse:

Valpo:

rbt

Scroll to Top