Határtalanul program

A Határtalanul program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. A program a nemzetpolitikai célt fordítja le konkrét tapasztalatokra, azaz a Határtalanul a nemzeti összetartozás operatív programja. A program keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalásokat szereznek a külhoni magyarságról.

Iskolánk hetedik évfolyamos tanulói 36 fővel és 3 kísérő tanár nénivel 2024. 05.14-17. között A szabadság hőseinek útján a Felvidéken, a Szepesség kincseivel című pályázati tanulmányi kiránduláson vettek részt.

Az első napon megmásztuk a Somoskő várához vezető meredek utat. A település érdekessége, hogy a falu még a magyarországi oldalon van, azonban a vár már Szlovákia területén. A vár mögötti bazaltorgona igazi geológiai érdekesség. Ezután Rimaszombatban tettünk rövid sétát. A régi gimnázium épületében tanult Mikszáth Kálmán, a nagy palóc. A város másik terén megtekintettük Tompa Mihály bronzszobrát és Petőfi Sándor egészalakos szobrát. Ezután Gömörhorkán, a Kövirózsa tanösvényen végig sétálva érdekes karszt jelenséget figyeltünk meg. Túránk során érintettük a Sajó-áttörés meredek szirtjeit. Végül a betléri kastély botanikus kertre emlékeztető parkjában töltöttünk egy órát csodálatos környezetben. Este elfoglaltuk a szállásunkat, ami Várhosszúréten volt, a Jozefina panzióban.

A második napon Rozsnyón felkerestük a Fábry Zoltán magyar tanítási nyelvű iskolát. Majd felderítettük a város melletti kálváriadombot, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt a Sajó – völgyére. A városban álló tűztorony tetejére is felmászott kis csapatunk. Ezután a szilicei jégbarlangot kerestük fel a Szilicei-fennsíkon. meglátogattuk a feltárás alatt álló Gombaszögi pálos monostort. Este a szállásunkon íjászati bemutatón vettünk részt, mindenki kipróbálhatta az íjászatot.

A harmadik napot Késmárkon kezdtük, ahol először az evangélikus templomot, majd a különleges cipszer fatemplomot néztük meg, ami az UNESCO Világörökség részét képezi. Elsétáltunk a Késmárki várhoz, Thököly Imre bronz lovasszobrához. Ezután Lőcsére utaztunk, ami egy kultúrtörténeti gyöngyszem, rengeteg műemlékkel. Tettünk egy városnéző sétát. Délután egy igazi túrán vettünk részt a Felső – Magyarországi Paradicsomban és a „kemény” gyaloglás végén a Hernád – áttörés, a Tamásfalvi – kilátó várt ránk csodálatos panorámájával. Szepestamásiból indultunk 146 méteres szintemelkedést győztünk le. Este a fiúk fociztak, a lányok pedig egy helyi kézművessel gyöngyöt fűztek, karkötőt bogoztak.

A negyedik napon először ellátogattunk a Pápai család pincészetébe, Szádalmásra. A tulajdonos mesélt a gömöri szőlészeti hagyományokról. Ezután Kassára utaztunk, ahol a csodálatos gótikus dómban megkoszorúztuk II. Rákóczi Ferenc szarkofágját, majd a rodostói házat tekintettük meg, amelynek udvarán áll II. Rákóczi Ferenc egészalakos bronzszobra. Kassai sétánk során csodálatos épületeket láttunk: Lőcsei-ház, Állami Színház, Orbán torony, zenélő szökőkút. Utolsó állomásunk Borsi volt, a Rákóczi család várkastélya. Itt született II. Rákóczi Ferenc. Remek interaktív kiállítás várt ránk. A jó idő szinte végig kitartott, csak itt kezdett el esni az eső.

 

Remekül éreztük magunkat a négy nap során. Köszönjük mindenkinek a lehetőséget, hogy a két hetedik osztály és mi ( Tóth Péterné Enikő, Nagyné Bozóki Krisztina, és Danyiné Csillik Krisztina tanár nénik ) eljuthattunk ide!
Lejegyezte: Danyiné Csillik Krisztina

Scroll to Top