Tekerj a zöldbe kerékpártúra

Október 8-án csodaszép őszi időjárásban közel 30 kerékpáros vágott neki az Abasár Bolt-tetőn zajló Aba Sámuel sírját feltárni hivatott ásatás munkálatait megtekintő kerékpártúrának.

A Facebookon meghirdetett eseményen a legfiatalabb résztvevő 9 éves a legidősebb csatlakozó 80 éves volt.

A 30 km-es útvonal nyomvonala Gyöngyös-Gyöngyössolymos-Mátrafüred-Pálosvörösmart-Abasár-Pálosvörösmart-Mátrafüred-Gyöngyössolymos-Gyöngyös volt.

Gyöngyös Fő teréről az újonnan aszfaltozott Petőfi utcán tekertünk fel Gyöngyössolymosra, ahol jópáran csatlakoztak hozzánk. Solymosról a Gyöngyös-Mátrafüred közötti kerékpárúton Mátrafüredre, majd Pálosvörösmartnak vettük az irányt. A Bene-patak mellet újonnan átadott rövid, de annál szebb pálosvörösmarti kerékpárúton tekertünk Abasárig.

A faluközpont felé kerékpározva jutottunk el túránk céljához az Abasár Bolt-tetőn zajló ásatásokhoz, ahol Kazsu Attila Abasár polgármestere és Hartman Györgyi a község könyvtáros kalauzolt el minket a Bencés-monostor és nemzetségfői központ régészeti feltárásának eredményeit illetően. Az Aba Sámuel sírját feltárni hivatott ásatáson a királyi központ főtemplomában földi maradványokra bukkantak a régészek, majd nem sokkal később az abasári apátságban szolgáló szerzeteseknek küldött pápai levél ólom függőpecsétjét, azaz pápai bullát találtak az egykori apátság romjainak feltárása során.

Hartman Györgyitől a megtudtuk, hogy a település egyházi központ is volt. Aba Sámuel udvarháza bencés monostorként működött, és a jelenlegi Katolikus Templom helyén apátsági templom állt, amely „egyedülálló jelentőségű a magyar történelemben, nem csak az építtető és a feltehetően itt eltemetett uralkodó személye miatt, de azért is, mert az államalapítás korának ez az egyetlen ránk maradt, és teljesen feltárható, bemutatható királyi udvarháza.”

A rögtönzött történelem óra után frissen sütött palacsintával vendégelte meg a Mátra Biker SC. a kerékpárosokat, ezzel biztosítva haza felé vezető útra a kalóriapótlást.

 

A Mátra Biker Sport Club által szervezett, 2022. október 8-i „Tekerj a zöldbe! az Abasári ásatásokhoz” kerékpártúra a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség és az Aktív Magyarország támogatásával valósult meg.

 

Scroll to Top