Olimpikonjainkat megörökítő emlékmű avatása

A Honvéd Zalka Sportegyesület 2017-ben ünnepelte 60. évfordulóját. Jeles évforduló emlékére és a számos kiváló sportoló tiszteletére, az egyesület elnöksége és az iskola vezetősége azt a döntést hozta, hogy a Gyöngyössolymosi Nagy Gyula Katolikus Általános Iskola udvarán emlékművet állít.

Az emlékmű avatására az olimpiát megjárt sportolóink köszöntésére szerveztünk ünnepséget

2018. november 9-én.

Az eseményen megjelent vendégeink:

Balog Gyula plébános úr

Nyilasné Nádudvari Zsuzsanna polgármester asszony

Jakabházyné Mező Mária a Magyar Olimpiai Akadémia tiszteletbeli főtitkára

Győr Béla MOA főtitkár

Vékássy Bálint Magyar Olimpiai Bizottság

Bereczky Brigitta Diáksport Szövetség Titkára

 Ferenczy Tamás gyöngyösi sportbizottság elnöke

Gál Ágota a Honvéd-Zalka SE edzője

Panyik János olimpikon

Farkas László olimpikon

Bodnár Bence Zénó olimpikon

Szabóné Prisztás Marianna (Szabó Milán Gábor olimpikon édesanyja és edzője)

Herneczky Áron olimpikon

Sárkány András Ferenc képviselő, Gyöngyössolymos

Lukács László képviselő, Gyöngyössolymos

 

 Biatlon/sífutás

A biatlon vagy sílövészet összetett téli sport, amely sífutásból és lövészetből áll. Gyakran nyári versenyeket is rendeznek, amely a téli versenyekre való felkészülést szolgálja. Ilyenkor a verseny száraz futásból és lövészetből áll. A sportágban a 14 év alattiak légpuskával, az idősebbek 22-es kaliberű kispuskával versenyeznek. A sportág sajátossága, hogy a versenyző legnagyobb ellenfele saját maga, ugyanis minél nagyobb iramban futja végig a távot, annál magasabb pulzusszámmal érkezik a lőállásba, a pontos célzást ez nem segíti.

A biatlon Magyarországon nem a tömegek sportja. A sportág költséges, a gyakorláshoz fegyverre, lőszerre és lőtérre van szükség. Az utóbbi években az egyre kevesebb hó miatt nehézkes a téli felkészülés, a téli edzőtáborok a legtöbb esetben külföldön kerülnek megrendezésre.

Gyöngyössolymos és a biatlon

Valamikor „réges régen” a 70- es évek közepén, amikor télen nagy hó hullott, megalakult a Honvéd Zalka Sportegyesület síszakosztálya, több szakosztállyal, melyből ma már csak a sífutó szakosztály működik. A Honvédség felfigyelt a Gyöngyössolymosi Általános Iskola tehetséges, jó atletikus képességekkel rendelkező diákjaira. „Kisfalunkban” megkeresték Óvári Gyula testnevelőt. A Zalka alapító tagjai közé választották, Óvári Gyula bácsi remek kapcsolatot alakított ki a Honvédséggel. A tanulók a téli hidegben teherautókkal utaztak a Mátrába, hétköznap házilag barkácsolt sílécekkel csúszkáltak a „Kishegy” hófedte lejtőin. A szorgalmas edzéseknek hamar meglett az eredménye, hiszen gyorsan 27 főre emelkedett az utánpótlás csapat létszáma. Kezdetben sokan azért jártak edzésre, mert hétvégén meleg tejet és kiflit kaptak, de a hétvégi edzések során rántott hús is került az asztalra. A későbbiekben a külföldre utazás lehetősége lett a húzóerő.

Elsőként Füleki Miklós az Ady Endre utcából került be az ifjúsági válogatottba. Majd őt követte Farkas László (Susi) a Jókai utcából.

 

EMLÉKFILM:

 

Gál Ágota

Gál Ágota a mai napig iskolánk edzője, aki egyben az Országos Sífutó Utánpótlás Válogatott edzője is.   Edzői munkássága közel 40 éve töretlen. A versenyzői karrier után rögtön edző lett és iskolánk több száz tanulóját vezette be a sport világába. A tanári karral mindig kiválóan együttműködve 1982-től végez szakszerű, tervezett sífutó-edzéseket. Első versenyzői: Balog Tamás, Kiss Tamás, Szabó Gyula, Molnár Tamás, Kerek Ákos, Nyilas István, Mikola Imre, Csatos László, Kis Zoltán, Dér Ignác, Tóth Andrea, Palkó Edit, Barczai Nóra, Varga Anita, Nemoda László. A felsorolást még oldalakon keresztül lehetne folytatni. Vitathatatlan, hogy a sífutás/biatlon sportágban elért eredmények az iskolánk és Gyöngyössolymos hírnevét a mai napig gazdagítják. Gál Ágota az utánpótlás neveléséért 1994-ben állami kitüntetést, Eszterházy Miksa érdemrend bronz fokozatát kapta. Az iskolánkban 2002-ben sport tagozat indult, ahol minden gyermek megismerkedhet ezzel a kiváló sportággal. Az órákat Gál Ágota edzőnő tartja a mai napig. A versenysport mellett a célja az iskolának a „hagyományok” megtartása és az egészséges életmódra való nevelés. A tanulók számos nemzetközi versenyen vettek részt, hírnevet szerezve ezzel iskolánknak.

 

Farkas László:

 

1966-ban kezdte, itt Gyöngyössolymoson az általános iskolát, de a sífutást csak 8.-os korában, 1974-ben kezdte el a gyöngyösi Zalkában. A sísport iránti szeretetét hamar kamatoztatta a bajnokságokon. 18 évesen bajnokságot nyert felnőtt sífutásban, majd 30 km-en is ő lett az első. Erre különösen azért büszke, mert egyesületének ő szerezte az első felnőtt bajnoki címet. Emellett még rengeteg csapat és váltó bajnokságot nyert. 1988-ban már a Vasas Sport Clubban versenyzett. 3 egyéni, 6 csapat, és 5 váltó bajnokságot nyert. Az itt eltöltött időszak alatt a legkedvesebb emléke az Albertville-ben megrendezett olimpiára való kijutás, amit munka és család mellett tudott elérni. A mai napig a Vasas SC- ben segédedzőként tevékenykedik. Edzői pályafutásának kellemes színfoltja, hogy unokaöccsét, Bodnár Zénót és unokahúgát Bodnár Ginát több rangos versenyre is felkészíthette. A mai napig bármikor segít, ha felkérik a Síszövetség vagy az Egyesületek. Mindig nagy örömmel adja át az élet során megszerzett tapasztalatokat.

 

Panyik János

Panyik János hozta az első sikereket. 1984-ben ifjúsági II. korcsoportban magyar bajnok lett és ezzel bekerült az utánpótlás válogatottba. Az 1970-es születésű versenyző a fontos versenyeken mindig hozni tudta a legjobb formáját. Edzéseit keményen, céltudatosan és kitartóan  végezte. Eredményei töretlenek voltak.

-1989-Síroller világbajnok

-1992-Albertville Téli Olimpia, a magyar váltót harmadikként váltotta

-1994-Lillehammer Téli Olimpia, sprintben 31. egyéniben a 32. helyen végzett

-1997-Osrbli-Szlovákia, világbajnokság 10. hely. A mai napig a legjobb biatlon eredmény!

-1998-Nagano Téli Olimpia 60.helyezett                                                                         

Edző: Gál Ágota

Panyik János világhírnevet szerzett a magyar sísportnak és Gyöngyössolymosnak.

 

Bodnár Bence Zénó:

Sílécen először 2 évesen állt, de nem igazán tetszett neki. Amikor 2001-ben elsős lett iskolánkban, akkor találkozott a sífutással és a biatlonnal. Némi befolyása a családnak is volt rá, hiszen nagybátyja többszörös magyar bajnok és olimpikon Farkas László tanította a technikára. Így kezdett el edzésekre járni. A Honvéd Zalka színeiben versenyzett először 7 éves korában. 2010-től a budapesti Vasas SC versenyzője lett. 2011-ben részt vett Liberec-ben a téli EYOF-on, Nove Mestoban a világbajnokságon. 2012-ben részt vett Innsbruckban az I. Ifjúsági Téli Olimpián, Otepaaban Európa Bajnokságon, Kontiolahtiban világbajnokságon. 2013-ban az obertilliachi biatlon világbajnokságon is ott volt. 2014-ben Nove Mestoban is részt vett az Európabajnokságon, majd sportkarrierjét 2017-ben egyetemi tanulmányai miatt adta fel.

 

Szabó Milán Gábor:

Tizennégyszeres felnőtt magyar bajnok, olimpikon. Sírollerben (a sífutás nyári változatában) 2003-ban serdülő korosztályban világkupát nyert, 2007-ben az ifjúsági korosztályos világkupán hatodik lett.

A 2011-es biatlon nyári Európa-bajnokságon összetettben harmadik, a 2012-es sílövő-világbajnokságon egyéniben száztizedik, sprint számban százhetedik lett. A 2013-as északisí-világbajnokságon sífutásban 10 km-en a tizenkilencedik, míg ugyanebben az évben az Európa-kupán hatodik helyezést ért el.

A 2014. évi téli Szocsi olimpiai játékokon sífutóként 15 km-en 78., sprintben 73. lett.

Edző: Szabóné Prisztás Marianna

 

Panyik Dávid:

2001-2004-ig volt iskolánk tanulója, 2010-ben a Magyar Köztársaság Jó tanulója – jó sportolója elismerésben részesült. 2011-ben ifi válogatott volt két sportágban: uszonyos úszás, északi szakág.

2012-ben Innsbruckban az ifi Olimpián 47-es, 49. helyezést ért el.

2013-ban  kijutott az EYOF-ra Brassóba, de térdsérüléssel jött haza. Többszörös magyar korosztályos bajnok sífutásban, és biatlonban. Számos vb résztvevője biatlon sportágban.

Most magyar sífutó és biatlon válogatott kerettag, és a legeredményesebb magyar biatlonversenyző jelenleg. Célja, hogy kijusson egy felnőtt Olimpiára, és a soron következő vb szintet elérje.

Edző: Gál Ágota

 

Herneczky Áron:

2005-2013 az akkor még Gyöngyössolymosi Nagy Gyula Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézmény tanulója volt.

2011/2012. tanévben az előző tanév tanulmányi és sport eredményeiért a „Magyar Köztársaság jó tanulója – jó sportolója” kitüntetést kapta.

2015-ben Ausztria-Liechtensteinben az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF), az egyik legfiatalabb versenyzőként vett részt. Az elvárt eredményeknek megfelelően teljesített.

2016-ban Norvégiában, Lillehammerben részt vett a II. Ifjúsági Olimpiai Játékokon (YOG). Egyéni számokban 40. és 35. helyezést ért el. Mix váltóban, Veres Mirellával, nagy sí nemzeteket is megelőzve 19. helyezést értek el. Ezért az eredményükért a Magyar Síszövetség 2016. Legeredményesebb csapatának tagja elismerést adományozta

Edző: Gál Ágota

Szeretnék köszönetet mondani Szabó Zsolt képviselő úrnak, hogy ezt a szép solymosi követ adományozta az emlékműhöz, Farkas Lászlónak az emléktábla elkészítéséért, fenntartónknak, az Egri Főegyházmegyének, hogy az emlékmű környezetének kialakítását támogatta.

 

A Gyöngyössolymosi Nagy Gyula Általános Iskola OLIMPIKONJAI

1992.XVI. Téli Olimpia, Albertville: Panyik János, Farkas László

1994.XVII. Téli Olimpia, Lillehammer, Panyik János

1998.XVIII. Téli Olimpia, Nagano, Panyik János

2012.I. Ifjúsági Téli Olimpia, Innsbruck, Panyik Dávid, Bodnár Bence Zénó

  1. XXII. Téli Olimpia, Szocsi, Szabó Milán Gábor
  1. II. Ifjúsági Téli Olimpia Lillehammer, Herneczky Áron

 

AZ EMLÉKMŰ AVATÁSÁRA 2018. NOVEMBER 9-ÉN 10.30-KOR KERÜLT SOR.

Az avatáson Csárdás László igazgató úr köszöntötte a jelenlévő meghívott vendégeket, majd bemutatta az olimpikonokat és eredményeiket.

Ezután beszédet mondott Nyilasné Nádudvari Zsuzsanna, Gyöngyössolymos polgármestere és Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia (MOA) főtitkára.

Az olimpikonjainkat megörökítő emlékművet

dr. Jakabházyné Mező Mária, a Magyar Olimpiai Akadémia tiszteletbeli főtitkára leplezte le, 

majd beszédet mondott Balog Gyula plébános úr,

aki ezután megáldotta az emlékművet.

AZ ESEMÉNY BEMUTATÁSA KÉPEKBEN:

 

 

 

Scroll to Top