Határtalanul! Pályázat 2016.

Iskolánk 2016-ban nyertes pályázott nyújtott be a Határtalanul!  program „Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek” című, HAT-16-01 kódjelű pályázati felhívásra.

Ennek köszönhetően, 2017. májusában a 7. évfolyam tanulói részt vehettek a „Túra és kultúra – a bányavidék kincseivel ismerkedünk a csodálatos Máramarosban” című tanulmányi kiránduláson.

Élménybeszámoló a tanulmányi kirándulásról:

Iskolánk hetedik évfolyamos tanulói izgalmas napokat élhettek meg májusban.

Máramaros vidéken jártunk négy napig.  Az előkészítő órákon földrajzi, történelmi és irodalomtörténeti hátteret is adtunk a gyerekeknek.

51 tanulóval indultunk május 15-én. Kirándulásunk során ízelítőt kaphattunk az ott élő emberek mindennapjairól, a szórványmagyarság helyzetéről, a kisebbségi létről. A koltói és Domokos iskolások megismerése, a hagyományőrzés, a magyar nyelv védelme nagy hatást tett tanulóinkra.

Szálláshelyünk Koltón volt, voltunk Szatmárnémetiben, Misztófalun, Nagybányán és Domokoson. Megismerkedhetünk a Teleki Magyar Ház munkájával. Megtekintettük Misztófalusi Kis Miklós múzeumát. Különleges volt a királyi pénzverde, Szent István Torony, a gyönyörű fatemplomok. Remek volt a táncház és a vendéglátóinkkal elköltött közös étkezések és beszélgetések.

A program lehetőséget biztosított tudásuk gyarapítására, nemzeti hovatartozásuk megélésére. Tisztelettel gondolnak a szórványmagyarság nyelv- és kultúramegőrző tevékenységére.

Köszönjük a lehetőséget, hogy kis ízelítőt kaphattunk a valaha történelmi Magyarország területéhez tartozó Máramaros múltjából és jelenéből, az ott élő magyarok kultúrájából és mindennapjaiból.

A tanulmányi úthoz kapcsolódó programként a hetedikesek még az utazás előtt ellátogattak a Magyarság háza múzeumba, ahol képet kaphattak a határon túli magyarság helyzetéről.

 

1 2 3 4 5 6 7 8

 

 

 

 

Scroll to Top