Ferenc pápa üzenete a járvánnyal kapcsolatban

A pápa a „La Stampa” olasz napilapban: csak együtt juthatunk ki a járványból

Ferenc pápa interjút adott a torinói „La Stampa” napilapnak: „Az ima segít, hogy megértsük sebezhetőségünket, de az Úr erőt és közelséget sugároz nekünk”.
 

Somogyi Viktória – Vatikán

„Sírunk és szenvedünk. Mindannyian. Ebből a helyzetből csak az egész emberiség közösen, együtt juthatunk ki” – fogalmazott a pápa a „La Stampa” olasz újság március 20-i számában. Ezért tekintsünk a másikra a szolidaritás lelkületével és ennek megfelelően viselkedjünk, kérte a pápa a „La Stampa” napilap vatikanistájával Domenico Agasso-val folytatott beszélgetésében.

Ezt az időszakot „bűnbánattal, együttérzéssel, reménnyel és alázattal éljük meg

Ezt az időszakot „bűnbánattal, együttérzéssel, reménnyel és alázattal éljük meg, mert időnként elfelejtjük, hogy az életben vannak „sötét zónák”, sötét pillanatok. Azt gondoljuk, hogy ez csak mással történhet meg, pedig ez most mindenki számára sötét, kivétel nélkül. Ezt a periódust fájdalom és homály jellemzi, amely belépett otthonunkba. Ez a helyzet eltér attól, amit eddig megéltünk. Senki nem tud nyugodt maradni, mindenki osztozik ezekben a nehéz napokban” – hangsúlyozta a pápa.

Szolidaritással tekintsünk másokra

A nagyböjt „az imával és a böjtöléssel arra ösztönöz minket, hogy szolidaritással tekintsünk másokra, elsősorban azokra, akik szenvednek. Várjuk annak a fénynek a fellobbanását, amely mindent és mindenkit megvilágít majd”. Az imával kapcsolatban Ferenc pápa megjegyezte: „Eszembe jutnak a viharba került apostolok, akik Jézust hívják: „Mester, elsüllyedünk”. Az ima segít, hogy megértsük sebezhetőségünket. A szegények kiáltása ez, akik süllyedőben vannak, akik veszélyben és egyedül érzik magukat. Egy nehéz és elkeseredett helyzetben fontos tudni, hogy az Úrba kapaszkodhatunk.” Isten sokféleképpen támogat bennünket. Erőt és közelséget sugároz, ahogy a viharba került tanítványokkal tette, akik a segítségét kérték, vagy amikor az elsüllyedőben levő Péternek nyújtotta kezét.

Egy bárkában utazunk

A pápa nem tett különbséget hívők és nem hívők között. „Mindannyian emberek vagyunk és egy bárkában utazunk. Egy keresztény ember számára semmilyen emberi dolog ne legyen idegen. Itt mindenki sír és szenved. Ebben közös az emberség. Ebben a helyzetben segít az összehangolódás és a kölcsönös együttműködés, a felelősségtudat és az áldozatkészség, amely sok helyen megjelenik. Ne tegyünk különbséget hívők és nem hívők között, menjünk vissza a gyökerekhez, ami az emberiség. Isten előtt mindannyian a gyermekei vagyunk” – figyelmeztetett a pápa.

Magány

Ezt követően szólt azok magányáról, akik családtagjaik vigasza nélkül halnak meg. „Ezekben a napokban elmeséltek egy történetet, ami nagyon megérintett és fájdalommal töltött el azért is, mert jól jellemzi, hogy mi történik a kórházakban. Egy idős asszony érezte, hogy haldoklik és el akart búcsúzni szeretteitől. Az ápolónő fogta a telefonját és videóhívással elérte a néni unokáját, így az asszony láthatta unokája arcát és ezzel a vigasszal búcsúzhatott az élettől. Az utolsó vágyunk az, hogy legyen egy kéz, amely megfogja a kezünket. Ez az elkísérés végső gesztusa. Sok ápoló elkíséri az embereket ebben a végső vágyukban, meghallgatva a magány fájdalmát és kézen fogva a személyt. A búcsú nélkül eltávozott személy fájdalma az itt maradó ember szívének sebévé válik. Köszönetet mondok ezeknek az ápolóknak, orvosoknak, önkénteseknek, akik a rendkívüli fáradtság ellenére lehajolnak a beteghez türelemmel és a szív jóságával, hogy helyettesítsék a távolmaradásra kötelezett családtagokat.”

A jövőbeli következmények

A jelenlegi helyzet jövőre vonatkozó következményeiről szólva Ferenc pápa kijelentette: „Ami most történik arra szolgál majd, hogy mindenkit emlékeztessen: az emberiség egy közösség. Az egyetemes testvériség fontosságára, meghatározó voltára is figyelmeztet. Gondoljuk arra, hogy egy kicsit olyan lesz, mint a háború után. Nem lesz olyan, hogy a „másik”, hanem csak a „mi” létezik majd, mert ebből a helyzetből csak együtt, közösen juthatunk ki. Még inkább a gyökerekre kell tekintenünk: a nagyszülőkre, az idősekre. Egy igazi testvériséget kell kiépítenünk egymás között. Emlékeznünk kell erre az együtt megélt nehéz élményre és reménnyel kell előre haladni, ami sosem okoz csalódást. Az újrakezdés kulcsszavai a következők lesznek: gyökerek, emlékezet, testvériség és remény” – zárta interjúját Ferenc pápa a La Stampa olasz napilapban. 

22 március 2020, 18:11
Scroll to Top