Erdei iskola- Túratábor Sástón

Erdei iskola- Túratábor Sástón

2022. 09.12 – 09.14.

 

Pedagógiai programunknak megfelelően idén szeptemberben is túratáborban vett részt iskolánk két 7. osztálya.

A tábor célja a természeti értékek, a Mátra megismerése, tájékozódási, önálló túrázási ismeretek gyarapítása, közösségi élet erősítése. Fontos az önállóságra nevelés, együttműködés javítása, hitélet erősítése.

„Szokásos helyünkön”, a Mátra Táborban volt a szállásunk, itt is étkeztünk, programjaink egy része is itt zajlott. Három házban aludtunk, egyikben a két osztály lány tanulói, Magdi néni felügyelete alatt, a másikban a „bé-s” fiúk Szilvi néni felügyeletére voltak bízva, az”á-sok” a harmadikban aludtak Laci bácsi felügyelete alatt.

Az első napi program Mátrafüredről Sástóra történő sétával kezdődött, majd szobabeosztás következett. Ezután 4 vegyes csoportba osztottuk a tanulókat. Ezek a csoportok a tábor egész ideje alatt együtt maradtak. Tanulóink 4 erdei iskolai órán vettek részt. Volt térképismeret, a Mátra élővilága, szabadtéri rajz óra, és mátrai mondákkal ismerkedhettek.

Ebéd után „kincskeresés” csapatverseny, kreatív módon a tó körüli feladatokat kellett megoldani. Kis délutáni szabadprogram után vacsora, majd az útinapló írása következett.

Egy kis esti izgalom, „éjszakai” túra borzolta a kedélyeket, ahol kettesével, zseblámpa segítségével kellett a táborba visszatalálni.

A 2. napon egész napos túrán vettek részt tanulóink. A reggeli után a csoportok különböző útvonalakon ugyanarra a helyszínre érkeztek, ahol kis pihenő és ebéd volt a program. Egyik csoportunk csak Mátraházáig jutott, kisebb sérülések és betegség miatt. Ők ott megvárták a többieket. Mátraházán a templomban Gyula atya várt minket, ahol misén vettünk részt.

Ezután folytatódott a túra Sástóig, a táborunkba. Kora estig közös szalonnasütésen vettünk részt, szülők segítségével sok finomságot fogyaszthattunk. Tanáraink is meglátogattak bennünket.

A 3. napon négy erdei iskolai tanórán vettünk részt. Az egyik óra a Mátra nevezetes helyeinek felismeréséről szólt, 50 képet nézhettek meg a csapatok, a legügyesebb 39 képet ismert fel. Volt erdei olimpia, ahol erő és ügyességi feladatokat lehetett megoldani. Szabadtéri matek óra mérésekkel, becslésekkel telt el, és volt hasznos gyógynövény ismeret. A tábort értékeléssel és ebéddel zártuk. Kis takarítás, rendrakás következett, majd buszozás haza.

 

Scroll to Top