Erdei iskola – sítábor

Erdei iskola – sítábor

2022.01.17-20.

 

Iskolánk pedagógiai programja szerint minden felsős évfolyam tanulói erdei iskolai programon vesznek részt. A 6. évfolyam téli erdei iskolába megy, sítáborban töltenek négy napot.

Hatodikosaink 2022. 01. 17-20 – ig (hétfőtől csütörtökig) Mátraszentistvánban táboroztak. A sítáborokba külföldre, Lengyelországba szoktunk menni, sajnos a járványügyi szabályok ezt, ebben a tanévben nem tették lehetővé. Ezért úgy döntöttünk, hogy a tábor ne maradjon el és Magyarországon, a Mátrában síeltünk.

Szállásunk Mátraszentistvánban volt, a Gyopár Vendégházban. 2-3-4 ágyas, fürdőszobás szobákban laktunk és teljes ellátásban volt részünk. Jó minőségű, megfelelő mennyiségű reggelit, ebédet, vacsorát kaptunk. Így az otthonról hozott „nass” is elég volt.

Csípősen hideg, igazi téli időnk volt, este mínusz 10 fok körül, nappal kicsit melegebb. A hó hóágyúzott, megfelelő mennyiségű (60-80 centiméteres, a pályán), jól kezelt volt, délutánra már kicsit buckássá vált. Minden időjárás típust „kipróbálhattunk”. Síeltünk gyönyörű napsütésben, ködben, hatalmas szélben, sötétedő, villanyfényes naplementében.

Volt, amikor kb. 90 km/ órás volt a szél sebessége. A hegytetőn gyülekező kis csapatunkat szó szerint felborította (egy hirtelen széllökés dominóként borította fel egyik csoportunkat).

A tapasztalat a legjobb tanítómester, úgyhogy elmondhatjuk, hogy mindenki jó sí tudással fejezte be a tábort. Piros pályán síelt mindenki. Megtanultuk használni a „tányéros, csákányos, ülőszékes” felvonókat.

A harmadik napon rendezett házi síversenyünket, egy viszonylag meredek pályarészen, sok bólyával nehezítve rendeztük meg. Az abszolút győztes Hajnal Napsugár, 6. a osztályos tanulónk lett.

A napokat reggeli tornával kezdtük (mindenki kimondhatatlanul boldogan futott reggel 7-kor a mínusz 10 fokban hegynek fölfelé), aztán gyors szobarend és reggeli következett. Kis pihenő és fél 10 –től kb. délig folyamatosan síeltünk. Fél egykor ebéd, pihenő (közepes hangerejű ordítozva „beszélgetés” a szobákban), majd délután 2-től fél 5-ig ismét síelés. 6-kor vacsora utána útinapló írás (mindenki imádta), aztán egyik este a síelésről és a Mátra élővilágáról készült ppt-ket néztük meg, második este vidám vetélkedő volt, a harmadikon zseblámpás éjszakai túra.

Lefekvés előtt értékeltük az eltelt napot és megköszöntük a Jóistennek a szép programot.

Mire egészen jól belejöttünk a szobarendbe, az egész napos aktív, szabad levegős mozgásba, a reggeli tornákba, a viszonylag csendesebb étkezésbe – eltelt a négy nap és indulhattunk haza.

Köszönjük Kisné Kerek Szilvia tanár néni kedves határozottságát, Csárdás Laci bácsi kicsit  „erőteljesebb” irányítását, Szmolnik Zoltán apuka fantasztikus aktivitását.

Várjuk a következő tábort!!

 

Scroll to Top