Olimpikonok

GÁL ÁGOTA

 

Iskolánk edzője a mai napig Gál Ágota, aki egyben az Országos Sífutó Utánpótlás Válogatott edzője is.   Edzői munkássága közel 40 éve töretlen. A versenyzői karrier után rögtön edző lett és iskolánk több száz tanulóját vezette be a sport világába. A tanári karral mindig kiválóan együttműködve 1982-től végez szakszerű, tervezett sífutó-edzéseket. Első versenyzői: Balog Tamás, Kiss Tamás, Szabó Gyula, Molnár Tamás, Kerek Ákos, Nyilas István, Mikola Imre, Csatos László, Kis Zoltán, Dér Ignác, Tóth Andrea, Palkó Edit, Barczai Nóra, Varga Anita, Nemoda László. A felsorolást még oldalakon keresztül lehetne folytatni.

Vitathatatlan, hogy a sífutás/biatlon sportágban elért eredmények az iskolánk és Gyöngyössolymos hírnevét a mai napig gazdagítják. Gál Ágota az utánpótlás neveléséért 1994-ben állami kitüntetést, Eszterházy Miksa érdemrend bronz fokozatát kapta. Az iskolánkban 2002-ben sport tagozat indult, ahol minden gyermek megismerkedhet ezzel a kiváló sportággal. Az órákat Gál Ágota edzőnő tartja a mai napig. A versenysport mellett a célja az iskolának a „hagyományok” megtartása és az egészséges életmódra való nevelés. A tanulók számos nemzetközi versenyen vettek részt, hírnevet szerezve ezzel iskolánknak.

PANYIK JÁNOS

Az első sikert Panyik János hozta. 1984-ben ifjúsági II. korcsoportban magyar bajnok lett és ezzel bekerült az utánpótlás válogatottba. Az 1970-es születésű versenyző a fontos versenyeken mindig hozni tudta a legjobb formáját. Edzéseit keményen, céltudatosan és kitartóan végezte. Eredményei töretlenek voltak.

-1989-Síroller világbajnok

-1992-Albertville Téli Olimpia, a magyar váltót harmadikként váltotta

-1994-Lillehammer Téli Olimpia, sprintben 31. egyéniben a 32. helyen végzett

-1997-Osrbli-Szlovákia, világbajnokság 10. hely. A mai napig a legjobb biatlon eredmény!

-1998-Nagano Téli Olimpia 60.helyezett

Panyik János világhírnevet szerzett a magyar sísportnak és Gyöngyössolymosnak.

Női versenyzőink közül Palkó Edit volt az első, aki iskolánknak dicsőséget szerzett. Az 1977-es születésű Edit többszörös magyar válogatott és 16 évesen olimpiai kerettag lett. Az olimpiai kvalifikációról 0,01 %-kal maradt le. Edit síroller Európa bajnokságot nyert és a számtalan magyar bajnokság mellett nemzetközi sífutóverseny 3. helyét is megszerezte.

BODNÁR BENCE ZÉNÓ

Bodnár Bence Zénó: Sílécen először 2 évesen állt, de nem igazán tetszett neki. Amikor 2001-ben elsős lett iskolánkban, akkor találkozott a sífutással és a biatlonnal. Némi befolyása a családnak is volt rá, hiszen nagybátyja többszörös magyar bajnok és olimpikon Farkas László tanította a technikára. Így kezdett el edzésekre járni. A Honvéd Zalka színeiben versenyzett először 7 éves korában. 2010-től a budapesti Vasas SC versenyzője lett. 2011-ben részt vett Liberec-ben a téli EYOF-on, Nove Mestoban a világbajnokságon. 2012-ben részt vett Innsbruckban az I. Ifjúsági Téli Olimpián, Otepaaban Európa Bajnokságon, Kontiolahtiban világbajnokságon. 2013-ban az obertilliachi biatlon világbajnokságon is ott volt. 2014-ben Nove Mestoban is részt vett az Európabajnokságon, majd sportkarrierjét 2017-ben egyetemi tanulmányai miatt adta fel.

 

SZABÓ MILÁN

   

Szabó Milán Gábor: Tizennégyszeres felnőtt magyar bajnok, olimpikon. Sírollerben (a sífutás nyári változatában) 2003-ban serdülő korosztályban világkupát nyert, 2007-ben az ifjúsági korosztályos világkupán hatodik lett.

A 2011-es biatlon nyári Európa-bajnokságon összetettben harmadik, a 2012-es sílövő-világbajnokságon egyéniben száztizedik, sprint számban százhetedik lett. A 2013-as északisí-világbajnokságon sífutásban 10 km-en a tizenkilencedik, míg ugyanebben az évben az Európa-kupán hatodik helyezést ért el.

A 2014. évi téli olimpiai játékokon sífutóként 15 km-en 78., sprintben 73. lett.

 

PANYIK DÁVID

Panyik Dávid: 2001-2004-ig volt iskolánk tanulója, 2010-ben a Magyar Köztársaság Jó tanulója – jó sportolója elismerésben részesült. 2011-ben ifi válogatott volt két sportágban: uszonyos úszás, északi szakág.

2012-ben Innsbruckban az ifi Olimpián 47-es, 49. helyezést ért el.

2013-ban  kijutott az EYOF-ra Brassóba, de térdsérüléssel jött haza. Többszörös magyar korosztályos bajnok sífutásban, és biatlonban. Számos vb résztvevője biatlon sportágban.

Most magyar sífutó és biatlon válogatott kerettag, és a legeredményesebb magyar biatlon versenyző jelenleg. Célja, hogy kijusson egy felnőtt Olimpiára, és a soron következő vb szintet elérje.

 

HERNECZKY ÁRON

Herneczky Áron 2005-2013 az akkor még Gyöngyössolymosi Nagy Gyula Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézmény tanulója volt.

2011/2012. tanévben az előző tanév tanulmányi és sport eredményeiért a „Magyar Köztársaság jó tanulója – jó sportolója” kitüntetést kapta.

2015-ben Ausztria-Liechtensteinben az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF), az egyik legfiatalabb versenyzőként vett részt. Az elvárt eredményeknek megfelelően teljesített.

2016-ban Norvégiában, Lillehammerben részt vett a II. Ifjúsági Olimpiai Játékokon (YOG). Egyéni számokban 40. és 35. helyezést ért el. Mix váltóban, Veres Mirellával, nagy sí nemzeteket is megelőzve 19. helyezést értek el. Ezért az eredményükért a Magyar Síszövetség 2016. Legeredményesebb csapatának tagja elismerést adományozta

 

A Gyöngyössolymosi Nagy Gyula Általános Iskola OLIMPIKONJAI

1992.XVI. Téli Olimpia, Albertville: Panyik János, Farkas László

1994.XVII. Téli Olimpia, Lillehammer, Panyik János

1998.XVIII. Téli Olimpia, Nagano, Panyik János

2012.I. Ifjúsági Téli Olimpia, Innsbruck, Panyik Dávid, Bodnár Bence Zénó

  1. XXII. Téli Olimpia, Szocsi, Szabó Milán Gábor
  2. II. Ifjúsági Téli Olimpia Lillehammer, Herneczky Áron
Scroll to Top