Madárodú kihelyezési program

Iskolánkban fontosnak tartjuk a gyermekek természettel való kapcsolatának erősítését. Nem csak a sportolás terén, mint például a sífutás, hanem a környezeti nevelés terén is.

Iskolánk csatlakozott az „Egy a Természettel Nonprofit Kft.” madárodú kihelyezési akcióprogramjához, amelynek célja az ifjúság természetvédelem iránti elkötelezettségének kialakítása volt. A kapcsolat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság közreműködésével jött létre. A nemzeti park természetvédelmi őrével 6 madárodút és egy madáretetőt helyeztünk ki az iskola udvarán és közvetlen környezetében. Iskolánk részéről a 3. b osztályos növendékeink, a Bükki Nemzeti Park részéről Magos Gábor természetvédelmi őrszolgálat-vezetőnek a közreműködésével, 2020. november 19-én került sor a madáretető és a különféle odúk kihelyezésére. A gyerekek nagy lelkesedéssel és izgalommal vetették bele magukat a közös munkába és kivették részüket az odúkihelyezés minden mozzanatából.

Megismerhették a mesterséges madárodúk különböző típusait, hogy ezek miben különböznek egymástól, valamint hallhattak azon odúlakó madárfajokról is, amelyek költési sikerességét szeretnénk megcélozni ezen mesterséges fészkelő helyek kialakításával. A fiatalok megismerhették az odúzás módszertanát és madárvédelmi praktikákat tanulhattak, amelyeket a saját iskolai és otthoni környezetükben is alkalmazni tudnak a jövőben.

A madárodúk kihelyezése mellett a madáretetés rejtelmeivel is megismerkedhettek a gyerekek. Megtudhatták mit szabad és mit nem szabad az etetőkbe kihelyezni madáreleség gyanánt és azt is, hogy mikor érdemes a madáretetést elkezdeni és meddig kell folytatni, valamint szó esett arról is, hogy miként érdemes az etetőt kihelyezni, hogy madárvendégeinket minél kevésbé veszélyeztessék az olyan ragadozók, mint például a macskák.

A világkiállítás logójával díszített etetők pedig az iskolánk udvarán várják majd a madarakat a téli ínséges időkben, akikről nekünk kell rendszeresen gondoskodnunk.

Scroll to Top