Információk középiskolába felvételiző nyolcadikosoknak

Sok diák életében az első olyan alkalom a középiskolai szóbeli, amikor idegen környezetben, csak magára utalva kell szerepelnie, meggyőznie arról a bizottságot, hogy ő a választott iskolába való. Nagyon nehéz feladat ez 10-14 éves gyerekeknek. Néhány tipp, hátha segítségetekre lesz.
 
1. CSEKKOLD AZ ISKOLÁK WEBOLDALAIT MINDENNAP!
Mivel vannak iskolák melyek nem küldenek külön értesítést a szóbeli vizsgád időpontjáról, fontos, hogy ne veszíts időt és a lehető leghamarabb megtudd, mikorra hívtak be.
 
2. MOST AZ EGYSZER NE KÉSS EL!
Ha egyébként késős típus vagy, most akkor is próbálj meg időben odaérni. Általában 15 vagy 30 perccel korábban kérik az érkezést, ezt tartsd is be. Írd fel magadnak előre a terem számát, ahova menned kell.
 
3. FONTOS DOLGOK, AMIK KELLENI FOGNAK A FELVÉTELIN
Legyen nálad személyi- vagy diákigazolvány, ezzel kell majd igazolnod magadat a vizsgán. Vigyél egy tollat és papírlapot is magaddal, mert sok helyen adnak felkészülési időt is az elbeszélgetés előtt. Ezt használd ki, írj magadnak vázlatpontokat, hogy miről szeretnél mindenképpen beszélni. Legyenek nálad az okleveleid, érmeid, ha rá tudod terelni a témát az eddig elért eredményeidre, akkor sínen vagy. A biztonság kedvéért vidd el magaddal pár iskolai füzetedet, lehetőleg azokat, amelyikben szépen írtál 
 
4. NEM MOST KELL A BULIZÓS OUTFIT
Nem szükséges ünneplőben (fehér felső, fekete alj) menni a szóbelire, de az fontos, hogy az alkalomhoz illően, ápoltan jelenj meg a beszélgetésen. Jobb, ha már most hozzászoksz az elvárásokhoz. Kerüld a haspólót, a dekoltált blúzt, a miniszoknyát, a szakadt farmert és persze a túlzott ékszerhasználatot. Ha szoktál sminkelni, most inkább kerüld a feltűnést, maradj természetes.
 
5. GYŐZD MEG A BIZOTTSÁGOT!
Ha azt szeretnéd, hogy Téged vegyenek fel, győzd meg a felvételi bizottságot arról, hogy érdemes Téged választani. Amikor belépsz, köszönj hangosan, keresd a szemkontaktust, legyél bátor, talpraesett. Légy udvarias és természetes. Próbálj meg folyamatosan beszélni, de ne szakítsd félbe a másik felet.
 
6. NE IQ-BÓL NYOMD LE A BEMUTATKOZÁST!
Mindegyik helyen meg fognak kérni, hogy mondj magadról pár mondatot. Erre készülj fel előre, ne ott improvizálj. Előnyt jelent, ha tudsz valami olyan érdekes dolgot mondani magadról, amire emlékezni fognak utólag is a felvételi bizottság tagjai (de arra figyelj, hogy ez pozitív élmény legyen nekik ). Lehet egy egy különleges hobbi vagy érdeklődési kör, esetleg egy érdekes részlet a múltadból.
Néhány kérdés, amire érdemes előre átgondolni a válaszaidat:
 1. Miért szeretnél ebbe az iskolába járni?
 2. Miért szeretnéd az adott nyelvet tanulni?
 3. Mit szeretsz csinálni a szabadidődben?
 4. Milyenek a társas kapcsolataid, mi a fontos neked a barátságokban?
 5. Sportolsz-e rendszeresen, miket próbáltál már ki?
 6. Milyen a kapcsolatod a családtagjaiddal?
 7. Mi az a három dolog, ami értéket képvisel számodra az életedben?
 8. Melyik 3 tulajdonsággal tudnád magad jellemezni leginkább?
 9. Mit szeretnél érettségi után csinálni, vannak-e már terveid?
 10. Mikor voltál utoljára színházban, mit néztél meg?
 11. Milyen könyvet olvastál utoljára és mi a kedvenc könyved?
 12. Szoktál-e múzeumba, kiállításra járni?
 13. Mit teszel a saját szinteden a környezetvédelemért?
Mikor vannak a szóbeli vizsgák?
A szóbeli vizsgák február utolsó hetében kezdődnek, és március első két hetében is tartanak. Az idei, 2024-es középfokú beiskolázáskor ez március 4-20. közé esik.
Honnan tudjuk, mikor van a szóbeli?
Az iskolák külön értesítést nem küldenek a szóbeli pontos időpontjáról, honlapjukon teszik közzé (az OM azonosító vagy a választott jelige megadásával), hogy kinek mikor kell vizsgát tennie.
Változtathatok-e a kapott időponton?
Indokolt esetben, ha egybeesik két intézményből kapott időpont, akkor érdemes minél előbb jelezni az egyik vagy mindkét iskola felé a problémát. Az iskolák nagy része rugalmas, és javasol egy másik időpontot a szóbelire.
Mit vigyen magával a diák?
Elsősorban az iskolák honlapján található információkat olvassuk el, ahol részletesen leírják, mit szeretnének kérni a szóbelire.
A következő dolgokat kérik a leggyakrabban:
 • fényképes igazolvány,
 • az e-napló kinyomtatott oldalai,
 • tantárgyi füzetek,
 • igazolványkép,
 • boríték.

 

Szóbeli vizsgák, pályaalkalmassági és képességfelmérési vizsgálatok időszaka
Helyi szervezésű, szóbeli vizsgát csak az a köznevelési intézmény (gimnázium, szakgimnázium) szervezhet, amelyik előírja a központi írásbeli vizsgán való részvételt, és amelyben a felvételi évét megelőző három év átlagában a jelentkezők száma több mint kétszeresen meghaladta a felvehető tanulók számát (Nkt. 50. § (4)).
Ha a szakképző intézményben a felvételi eljárás évét megelőző három év átlagában a jelentkezők száma adott ágazatban több mint háromszorosan meghaladja a felvehető tanulók számát, a szakképző intézmény központi írásbeli vizsgát, illetve szóbeli vizsgát tarthat. (12/2020. (II. 7.) Korm. rendelet – a szakképzésről szóló törvény végrehajtásáról 149. § (3)). Amennyiben a választott tanulmányi területen a középiskola a felvétel feltételeként előírta a szóbeli vizsgát, arra a 2024. március 4. és március 20. közötti időszakban kerülhet sor.
Ugyanebben az időszakban kell megszervezni a felvétel feltételeként előírt pályaalkalmassági és képességfelmérési vizsgálatokat is. A szóbeli vizsgák és egyéb vizsgálatok helyét és időpontját az érintett középiskola határozza meg, megszervezésükre minden középfokú iskola legalább három napot köteles kijelölni a fentiekben meghatározott időszakon belül.
Amennyiben a középfokú intézmény szóbeli vizsgát szervez, a vizsga kérdéseinek a Nemzeti alaptanterv (a továbbiakban: Nat) általános iskolai követelményrendszerére és a középiskola pedagógiai programjában/szakmai programjában meghatározott, a felvételi tájékoztatóban nyilvánosságra hozott követelményekre kell épülniük.
Tekintettel arra, hogy a középfokú intézmények a felvételi eljárással kapcsolatos lényeges információk nagy részét – így a szóbeli vizsgákra vonatkozó részletes információkat is − a honlapjukon hozzák nyilvánosságra, célszerű a kiválasztott intézmények honlapját rendszeresen figyelemmel kísérni a jelentkezés benyújtását követően is. A szóbeli vizsga eredménye – ha az iskola azt előírja – a felvételi eljárás egészében megszerezhető összpontszám 25 százalékánál nem lehet több.
 
Már mindenki túl van a központi írásbeli felvételi vizsgán, de vannak, akik számára még hátra van a szóbeli.
Iskolánként eltérhet, hogy hogyan számítják a pontokat és mi alapján veszik fel a diákokat.
A diákok tanulói jelentkezési lapjait az általános iskolák február 21-ig továbbítják a kiválasztott középiskoláknak. Eddig a napig kell összeállítanotok tehát azoknak az iskoláknak a listáját, ahová szeretnétek bekerülni, az első helyen értelemszerűen azzal az intézménnyel, amit a legjobban szeretnétek.
Mit érdemes tudni a pontszámításról?
A gimnáziumok, a technikumok és a szakgimnáziumok háromféleképpen számolhatják a jelentkezők pontjait:
 • vagy csak az általános iskolai jegyeket,
 • vagy az általános iskolai jegyeket és a központi írásbeli felvételi vizsga eredményét,
 • vagy az általános iskolai eredményeket, a központi írásbeli és az intézmény saját szóbelijén szerzett pontszámot veszik figyelembe.
Hány pontot érhet a központi felvételi vizsga?
A diákok összpontszámának legalább felét a központi írásbeli felvételi vizsga eredményének kell adnia (nyilván csak azokban a középiskolákban, amelyek kötelezővé tették a jelentkezők számára a vizsga megírását).
Arról az adott iskola dönt, hogy mindkét tárgyból kéri-e a vizsga eredményét: előfordulhat, hogy vagy csak a magyar, vagy csak a matek eredményét számítják be. De az is lehet, hogy az egyik tantárgy pontszámát nagyobb súllyal veszik figyelembe, mint a másik tárgyét. A pontos szabályokat az intézmények felvételi tájékoztatójában találjátok.
Scroll to Top