Találkozás Varró Dániel költővel

TALÁLKOZÁS VARRÓ DÁNIEL KÖLTŐVEL
 
Ma iskolánkba látogatott Varró Dániel József Attila-díjas költő, műfordító. 12 éves kora óta ír, az ELTE magyar-angol szakán diplomázott. Öt önálló kötete jelent meg. Második kötetéből, a Túl a Maszat-hegyen című verses meseregényéből bábmusical is készült. Műfordítói tevékenységet végez, színdarabokat, verseket ír és fordít.
Két előadást tartott, külön az alsó tagozatos tanulóknak, majd a felsőseinknek. Előadásaiban szó esett arról, hogyan születik meg a vers, arról, hogy egyáltalán hogyan vált ő költővé. A kicsik verset tanultak, rímet „faragtak”, a nagyok rímekkel egészíthették ki a költő verseit. Olvasott fel „Szösznénét” és SMS-verseket. Jókat derülhettünk fiainak írt, azonos magánhangzókból álló, rímes babamondókáin. Megtudhattuk, hogy milyen „hitvesi” verset ír feleségének, és a Toldi trilógia mintájára létezik az ő „nyúl-trilógiája” is. Előadását, felolvasását szenzációs képekkel, karikatúrákkal, kivetített versekkel tette még szórakoztatóbbá.
Rendhagyó irodalomórája élményt nyújtott a gyerekeknek, de a pedagógusoknak is. Kicsit közelebb hozta hozzánk a költészetet, bebizonyítva, hogy a vers nemcsak a tankönyveinkben szerepelhet, hanem a mindennapi életünkben is,(…..és hogy létezik élő költő is J,ahogy ő fogalmazott előadása kezdetekor).
Köszönjük Varró Dánielnek,hogy eljött hozzánk!
Scroll to Top