Honvéd Zalka Sportegyesület 2017-ben ünnepelte 60. évfordulóját. Jeles évforduló emlékére és a számos kiváló sportoló tiszteletére, az egyesület elnöksége és az iskola vezetősége azt a döntést hozta, hogy a Gyöngyössolymosi Nagy Gyula Katolikus Általános Iskola udvarán emlékművet állít.

Az emlékmű avatására az olimpiát megjárt sportolóink köszöntésére szerveztünk ünnepséget

2018. november 9-én.

Az eseményen megjelent vendégeink:

Balog Gyula plébános úr

Nyilasné Nádudvari Zsuzsanna polgármester asszony

Jakabházyné Mező Mária a Magyar Olimpiai Akadémia tiszteletbeli főtitkára

Győr Béla MOA főtitkár

Vékássy Bálint Magyar Olimpiai Bizottság

Bereczky Brigitta Diáksport Szövetség Titkára

 Ferenczy Tamás gyöngyösi sportbizottság elnöke

Gál Ágota a Honvéd-Zalka SE edzője

Panyik János olimpikon

Farkas László olimpikon

Bodnár Bence Zénó olimpikon

Szabóné Prisztás Marianna (Szabó Milán Gábor olimpikon édesanyja és edzője)

Herneczky Áron olimpikon

Sárkány András Ferenc képviselő, Gyöngyössolymos

Lukács László képviselő, Gyöngyössolymos

 

Biatlon/sífutás

A biatlon vagy sílövészet összetett téli sport, amely sífutásból és lövészetből áll. Gyakran nyári versenyeket is rendeznek, amely a téli versenyekre való felkészülést szolgálja. Ilyenkor a verseny száraz futásból és lövészetből áll. A sportágban a 14 év alattiak légpuskával, az idősebbek 22-es kaliberű kispuskával versenyeznek. A sportág sajátossága, hogy a versenyző legnagyobb ellenfele saját maga, ugyanis minél nagyobb iramban futja végig a távot, annál magasabb pulzusszámmal érkezik a lőállásba, a pontos célzást ez nem segíti.

A biatlon Magyarországon nem a tömegek sportja. A sportág költséges, a gyakorláshoz fegyverre, lőszerre és lőtérre van szükség. Az utóbbi években az egyre kevesebb hó miatt nehézkes a téli felkészülés, a téli edzőtáborok a legtöbb esetben külföldön kerülnek megrendezésre.

Gyöngyössolymos és a biatlon

Valamikor „réges régen” a 70- es évek közepén, amikor télen nagy hó hullott, megalakult a Honvéd Zalka Sportegyesület síszakosztálya, több szakosztállyal, melyből ma már csak a sífutó szakosztály működik. A Honvédség felfigyelt a Gyöngyössolymosi Általános Iskola tehetséges, jó atletikus képességekkel rendelkező diákjaira. „Kisfalunkban” megkeresték Óvári Gyula testnevelőt. A Zalka alapító tagjai közé választották, Óvári Gyula bácsi remek kapcsolatot alakított ki a Honvédséggel. A tanulók a téli hidegben teherautókkal utaztak a Mátrába, hétköznap házilag barkácsolt sílécekkel csúszkáltak a „Kishegy” hófedte lejtőin. A szorgalmas edzéseknek hamar meglett az eredménye, hiszen gyorsan 27 főre emelkedett az utánpótlás csapat létszáma. Kezdetben sokan azért jártak edzésre, mert hétvégén meleg tejet és kiflit kaptak, de a hétvégi edzések során rántott hús is került az asztalra. A későbbiekben a külföldre utazás lehetősége lett a húzóerő.

Elsőként Füleki Miklós az Ady Endre utcából került be az ifjúsági válogatottba. Majd őt követte Farkas László (Susi) a Jókai utcából.

 

EMLÉKFILM:

Farkas László: 1966-ban kezdte, itt Gyöngyössolymoson az általános iskolát, de a sífutást csak 8.-os korában, 1974-ben kezdte el a gyöngyösi Zalkában. A sísport iránti szeretetét hamar kamatoztatta a bajnokságokon. 18 évesen bajnokságot nyert felnőtt sífutásban, majd 30 km-en is ő lett az első. Erre különösen azért büszke, mert egyesületének ő szerezte az első felnőtt bajnoki címet. Emellett még rengeteg csapat és váltó bajnokságot nyert. 1988-ban már a Vasas Sport Clubban versenyzett. 3 egyéni, 6 csapat, és 5 váltó bajnokságot nyert. Az itt eltöltött időszak alatt a legkedvesebb emléke az Albertville-ben megrendezett olimpiára való kijutás, amit munka és család mellett tudott elérni. A mai napig a Vasas SC- ben segédedzőként tevékenykedik. Edzői pályafutásának kellemes színfoltja, hogy unokaöccsét, Bodnár Zénót és unokahúgát Bodnár Ginát több rangos versenyre is felkészíthette. A mai napig bármikor segít, ha felkérik a Síszövetség vagy az Egyesületek. Mindig nagy örömmel adja át az élet során megszerzett tapasztalatokat.

1975-ben a téli úttörő olimpia csapatát a település iskolája biztosította. Király Magdolna, Panyik Zsuzsanna, Molnár Gizella, Gál Ágota.

Az iskola egykori tanulóiból lett olimpikonok tiszteletére állított emlékmű felavatásáról a Gyöngyösi Televízió felvételt készített, az általuk készített összefoglaló az alábbi linken megtekinthető:

Emlékmű az olimpikonoknak