Fölösleges lenne hangsúlyozni a testnevelés és sport kiemelkedő szerepét az oktatásban az egészségneveléstől, a jellemformálásig, de azt is, hogy mennyi gonddal küzd a magyar testnevelés egésze a káros társadalmi hatásoktól a pénzhiányig.

Iskolánkat is érintik a kedvezőtlen külső hatások, de ennek ellenére elmondhatjuk azt is, hogy mind felszereltségben, testnevelési óraszámok, tömegsport órák sportrendezvények, versenyeredmények tekintetében nem panaszkodhatunk, ha az országos átlaghoz viszonyítunk.

Tartalmi váltásra mégis szükség volt. Úgy gondoltuk, hogy a kötelezően tanítandó testnevelési tananyag mellett egyéni sportágak oktatását próbáljuk megvalósítani. Olyan sportágakét, amelyeket tanulóink felnőtté válva „továbbvihetnek”, családi körben gyermekeikkel, barátaikkal, akár egyedül is folyamatosan gyakorolhatnak egészségük megőrzése, szabadidejük kellemes eltöltése érdekében.

Így iskolánkban tanulóinknak lehetőségük van az úszás, a teniszezés és a síelés megtanulására, gyakorlására. Ezek közül is kiemelten foglalkozunk a sí sportág /lesiklás, sífutás / megszerettetésével.

Miért a sí sportágat választottuk? Elsősorban azért, mert községünk, iskolánk a Mátra lábánál fekszik, ideális közelségben a kiépített sípályákhoz. A másik fontos tényező, hogy iskolánkban, községünkben hagyományai vannak a síelésnek. Igazi hagyományt azonban a versenysíelés több évtizede jelenti, hiszen elsősorban sífutásban büszkélkedhetünk, nálunk végzett tanulóink diákolimpiai, ifjúsági illetve felnőtt eredményeire. A Honvéd Zalka SE-nek kb. három évtizede bázisiskolája vagyunk, és a kezdeti célt, – hogy minél több tanuló megszeresse a sífutást – magasan túlszárnyalta az iskola is és az egyesület is, hiszen először úttörő, diákolimpiai bajnokok sorát adta, majd korosztályos válogatottakat.

1982-től Gál Ágota a jelenlegi edző vette át az edzések irányítását. Ifjúsági aranyjelvényesek sorát adta az egyesület, iskola Gál Ágota irányításával, akik később válogatott sportolók lettek – Panyik János, Kiss Csaba, Dér Ignác, Benedek András, Kiss Zoltán, Molnár Tamás, Palkó Edit, Füleki Judit, Füleki Ádám, Muskatal István – akik közül Kiss Zoltán erdészeti világbajnokságot is nyert.

Legbüszkébbek Panyik Jánosra vagyunk, aki háromszoros olimpikonunk. 1992-ban Albertville-ben, 1994-be Lillehammerben, 1998-ban Naganóban vett részt téli olimpián. 1997-ben a sífutó világbajnokságon 10. helyezett lett – minden idők legjobb magyar sífutó eredménye ez. Palkó Edit 1994-ben Finnországban síroller Európa bajnok lett.

Jelenleg is vannak tehetséges versenyzőink. Folyamatosan több korosztályos válogatottunk van, tanulóink közül többen rendszeresen külföldi versenyben eredményesen szerepelnek. Az utóbbi néhány évben büszkék vagyunk Szabó Milán, Balog Martin. Felföldi Viktória, Bodnár Gina, Herneczky Áron nevű tanulóinkra, akik a Magyar Köztársaság Jó Tanulója, Jó Sportolója cím tulajdonosai.

Lesiklóink a Kékesi Sas SE-ben, majd később a Mátra Erőmű RT Mátra SE lesikló szakosztályában versenyeztek. Úttörő és diákolimpiai, junior és felnőtt bajnoki címekkel, nemzetközi versenyen szerzett érmekkel rendelkeznek Nagy Nikoletta, Erdei Mariann, Szabó Bea, Szabó Rita, Hadzsi Attila, Alattyáni Ádám, Hadzsi Bence, Kovács Ákos, Molnár Bence, Major Balázs, Banka Boglárka.

Személyi feltételeink:

A sífutás oktatását Gál Ágota – jelenleg is a Honvéd Zalka SE sífutó edzője végzi.

Eredményes sífutó volt, 1995-ben szakedzői diplomát szerzett a Testnevelési Egyetemen. Az utánpótlás nevelés terén állami kitüntetést kapott: Eszterházy Miksa érdemérem.

A Magyar Síszövetségben biatlon szakág vezető, edzőbizottság vezető.

A lesiklás oktatását iskolánkban Szobóczky Tamásné /Peltzer Katalin / irányítja, aki a Kékesi Sas SE-ben versenyezve többszörös felnőtt magyar bajnok, válogatott versenyző volt, jelenleg iskolánkban testnevelő tanár.

Tárgyi feltételeink:

A síelés költséges sportág, és mivel minden tanulónkat érinti az oktatása, iskolánknak be kellett szereznie a megfelelő mennyiségű lesikló és sífutó felszerelést. Jelenleg kb. 70 pár lesikló felszerelésünk van /léc, bakancs, bot, bukósisak / és kb. 30 pár sífutó felszerelés /amit a Zalka SE eszközeivel kiegészítve elegendőnek bizonyulnak /. A felszerelés javítása, karbantartása folyamatos.

 

A megvalósítás módja:

A sí-programot beépítettük az iskolai oktatásba. Tehát ez azt jelenti, hogy nem délután, hétvégén lehet gyakorolni, hanem a délelőtti tanítás részeként. Így ez délutáni szabadidőt nem érint.

Milyen módon? A téli szezonban, amikor megjön a hó, akkor minden osztály négy napot /hétfőtől, csütörtökig / tölt sí-táborban. A páratlan évfolyamok /1., 3., 5., 7. / Galyatetőn sí futnak, a páros évfolyamok /2., 4., 8. / Kékestetőn lesiklást gyakorolnak. A mindenkori 6. évfolyam pedig Szlovákiában egy hó-biztosabb, komolyabb síterepen tölt el egy hetet. Szlovákiába a 6. évfolyam tanulói mellett más tanulók is elmehetnek, az autóbusz férőhelyeinek megfelelően.

Hogyan telik el egy nap:

Akár sífutásról, akár lesiklásról van szó, külön autóbusz várja tanulóinkat az iskola előtt 8 óra körül. Az osztályok autóbusszal eljutnak a síterepekhez, ahol két sí oktató segítségével gyakorolhatnak. A gyerekeket az osztályfőnökük elkísérik. Kékestetőről 13.30 óra körül, Galyatetőről 15.30 óra körül érnek haza. A csoportokat – főleg a kisebbeket –  elkísérhetik a szülők, akik maguk is gyakorolhatnak, illetve segíthetnek.

Anyagiak:

A lesiklás, sífutás esetében a bekerülési költségek kb. 25%-ban terhelik a szülőket, a szlovákiai táborok kb. 50 %-ban, a többit az iskola vállalja.

A tehetségesebbeknek, az érdeklőknek lehetőségük van a versenyzésre. Edzésre járhatnak a Honvéd Zalka SE edzéseire a sífutás, a MÁTRA SE edzéseire a lesiklás iránt érdeklődők.

Miért jó a program?

Minden tanulónk meg tanul síelni. Sí futni és lesiklani. Fantasztikus élmény, amikor szép, napos, havas környezetben lesiklasz, felvonózol, vagy sífutózol – mindezt iskolaidőben, iskolai felszereléssel, alacsony anyagi hozzájárulással. És főleg azért, mert tudsz. Megtanultál. Reményeink szerint felnőtt korodban is folytatni fogod. Tanítók, tanárok, edzők ezért dolgozunk itt az iskolában, szülők segítenek, adakoznak sokan, támogatnak, ahogy tudnak. A lehetőségeink határát sokszor túllépve mindent megteszünk.
Magasabb szintű összefogással csak színvonalasabb lehet.

Csárdás László
Testnevelő tanár